İçindekiler

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?

İçindekiler

 “Software as a Service” (Hizmet Olarak Yazılım) kavramının kısaltması olan SaaS, birçoğumuzun hayatında yer alan ve sıklıkla kullandığı bir yazılım ürünüdür. Kullanıcılara internet üzerinden bulut tabanlı uygulamalara erişim ve kullanım olanağı sağlayan, aboneliğe bağlı bir lisanslama ve dağıtım modeli olarak tanımlayabileceğimiz SaaS çözümlerine dair en yaygın örnekler ise e-posta, takvim ve ofis araçları gibi günlük hayatımızda sürekli kullandığımız çözümlerdir. 

 SaaS çözümlerde, tüm altyapı, ara katman yazılımı, uygulama yazılımı ve uygulama verileri hizmet sağlayıcının veri merkezinde bulunur. Servis sağlayıcı donanımı ve yazılımı yönetir, uygun servis sözleşmesi ile uygulamanın ve verilerinizin kullanılabilirliğini ve güvenliğini de sağlar. Kuruluşunuzun minimum ön maliyetli bir uygulamayla hızla çalışmasına olanak tanıyan bu çözümün birçok avantajı ve bazı dezavantajları bulunmaktadır.

SaaS çözümlerinin işletmeniz için pekçok avantajı olduğu gibi dezavantları da vardır.
SaaS Modeli sayesinde sizinle ortak ihtiyaçlara sahip şirket/kullanıcılardan oluşan bir ekosisteme dahil olursunuz. 

SaaS İş Modelinin Avantajları Nelerdir?

  • SaaS çözümlere internet üzerinden kolay erişim sağlanabildiği için yer ve zaman fark etmeksizin kolay ulaşım avantajına sahip olursunuz.
  • SaaS çözümlerde donanım ve yazılım güncellemelerinin sorumluluğu tamamen SaaS sağlayıcılarında olduğu için bu konuda ekstra bir iş yükü edinmemiş olursunuz.
  • On-premise çözümler kullanıcının yapısına göre özelleşmediği için ihtiyacınız olanın dışında şeyleri de (sınırsız kullanıcı sayısı, ekstra modüller vb) satın almak zorunda kalırsınız. SaaS çözümlerde ise kullandığın kadar ödeme avantajı bulunmaktadır. (SaaS yazılım modelinden yararlandığınız zaman kendi veri merkezinizi kurmak, işletmek ve yazılım yüklemek zorunda kalmıyorsunuz, en azından kiraladığınız yazılım için veri merkezinizde ek kapasite ayırmıyorsunuz. Bu da lisans masrafları, yazılım güncellemeleri, siber saldırılar, güvenlik duvarı, antivirüs yazılımları gibi şirketinizde hizmet aksamasına yol açabilecek birçok sorunun önüne geçmenizi sağlıyor)
  • SaaS çözümler sürekli güncellendiği ve geliştirmeler eklendiği için daha yenilikçi bir teknoloji imkânı sunar. Daha da iyisi, sağlayıcınız, hizmetinin karşılığını sürdürülebilir, kaliteli hizmetten sağlayacağı için sürekli geliştirmeyi ana değerlerinden biri olarak görür (Servis sağlayıcı kendi işletme süreçlerini optimize edebilmek için her zaman en yeni teknolojilerle çalışacağından, kullanıcı da kendi kaynaklarıyla yakalamakta zorlanacağı bir kalitede hizmet almış olur)
  • SaaS Modeli sayesinde sizinle ortak ihtiyaçlara sahip şirket/kullanıcılardan oluşan bir ekosisteme dahil olursunuz. 
  • SaaS çözümlerde, servis sağlayıcınızla yapacağınız gizlilik anlaşması ile veriniz ile yazılımın kendisini çok net bir çizgiyle birbirinden ayırmanız mümkün. Bu tip özel anlaşmalar olduğu sürece veriniz için endişe duymanıza gerek kalmayacaktır. (Biz e-baq olarak, sözleşmemizin sonlandığı herhangi bir durumda, sistem içerisinde müşterimize ait olan bilgiyi güncel veri tabanı formatlarından biriyle kullanıcıya teslim ediyor, e-baq sunucularından da siliyoruz. Tüm yedekleri de geri dönülmez bir şekilde imha ederek, el sıkışıp ayrılıyoruz. Bu çıkış planı sayesinde müşterimizin karar değiştirme özgürlüğünü saklamış oluyoruz. Sözleşmemiz devam ederken de kullanıcıya ait tüm veriyi, sözleşmemizin gizlilik hükümleri sayesinde garanti altına alıyoruz.)
  • SaaS çözümlerinde, sunucu maliyetlerinizi düşürebilir hatta sıfıra indirebilirsiniz.
  • SaaS çözümleri kullanım kolaylığı sayesinde daha efektif bir fayda sağlarken adaptasyonu da çok kısa zaman almaktadır. 
  • SaaS çözümler esnek yapılarıyla isteklere çok daha hızlı cevap verirler. (SaaS yazılımları hızlı geri dönüşümleri, parametrik yapıları, kolay kullanım ve öğrenilebilme imkanlarıyla yıllar süren kurumsal yazılım projelerinin aksine iş dünyasına istedikleri çevikliği verebilme yeteneğine sahiptir) 

SaaS İş Modelinin Dezavantajları Nelerdir?

e-baq olarak SaaS iş modelinden kaynaklanabilecek dezavantajların farkındayız ve bu dezavantajları giderecek şekilde çözümler sunmaktayız. Müşterilerimize özel çözümler geliştirerek güncel sürümlerden en az etkilenecek şekilde kullanıma devam etmelerini sağlıyoruz. Veri güvenliğini önemsiyoruz ve veri gizliliğini karşılıklı imzaladığımız sözleşmeler ile garanti altına alıyoruz. Ayrıca, internet bağlantınız olmadığında da mobil uygulamayı kullanmaya devam edebilmeniz için “çevrimdışı” çalışma modeli sunuyoruz.

  • Kontrol Kaybı: Kontrol sizde değildir. Genellikle herkes yazılım uygulamasının en son sürümünü kullanmak zorundadır ve özelliklerde yükseltmeleri veya değişiklikleri erteleyemez.
  • Güvenlik ve veri sıkıntıları: Şifrenizin çalınması durumunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.
  • Performans: SaaS modeli web dağıtımına bağlı olduğundan internet bağlantınız kullanıcı deneyiminizi etkileyebilir. İnternet erişiminizin kısıtlandığı veya kesildiği durumlarda iş yapamaz hale gelebilirsiniz.

Özet

 Bu blog yazımızda sizlere, günümüzün yaygın kullanılan çözümü olan SaaS’ın ne olduğu, avantajları ve dezavantajlarını detaylı bir şekilde açıkladık. Her şeyin dijitalleştiği bu dönemde neredeyse tüm çalışmalarımız için web tabanlı uygulamaları kullandığımız düşünülürse, SaaS uygulamalarını tercih etmek sizin için de çok avantajlı olacaktır.  

Daha fazlasını keşfedin

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?
Uzmanlar ile Dijital Bakım Üzerine Kısa Sohbetler Serisi #4 Gökhan Ünlü
e-baq Nedir?

Bültenimize abone olun!

Tesisinizin bakım ihtiyacı akıllı bakım uygulaması e-baq avantajlarını keşfedin. İhtiyacınız olan öneriler ve pratik bilgileri takip etmek için bültene kaydolun.