İçindekiler

Akıllı Bakım Yönetimine Geçin, Zaman Tasarrufu ve Verimlilik Artışı Sağlayın!

İçindekiler

Etik Mühendislik Danışmanlık Tasarım ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.’de Yangın Güvenliği Danışmanı olarak görev alan Makine Yüksek Mühendisi Duhan Portakal’ın da kurucu ortakları arasında yer aldığı e-baq akıllı bakım yönetimi uygulaması çeşitli tesislerdeki sistemlerin periyodik kontrol, test ve bakım süreçlerini dijitalleştirmek amacıyla kuruldu.

duhan portakal 1
“e-baq akıllı bakım yönetiminin birinci ayağı tesis yöneticilerinin kullanacağı bir web uygulaması”

e-baq tesis yöneticileri ile konunun uzmanlarını bir araya getiren bir altyapıya sahip

e-baq’ın iki ayağı olduğunu sözlerine ekleyen Duhan Portakal, “e-baq’ın birinci ayağı tesis yöneticilerinin kullanacağı bir web uygulaması. Tesis yöneticisi bu web uygulaması ile bakım takvimi oluşturabilecek, ekipmanların performanslarını izleyebilecek ve çalışma arkadaşlarına iş emirleri atayabilecek. İkinci ayağı ise son kullanıcıya yani teknikerlere yönelik olan mobil uygulama. Teknikerler mobil uygulamayı kullanarak kendisine atanan iş emirlerini bu mobil uygulama üzerinden doldurarak yöneticisine gönderebilecek. Buna yangın pompası üzerinden şöyle bir örnek verebiliriz: Yangın pompalarının haftalık kontrol işlemleri var, tesis yöneticisi tesis danışmanından veya tesise hizmet veren teknik servisten aldığı ya da kendi oluşturduğu bir formu yangın pompasından sorumlu teknikere iş emri olarak atıyor ve her hafta kontrol edilmesini istiyor. Tekniker de bu iş emrini alıp yangın pompasının üzerinde yer alan karekodu okutarak iş emrini başlatıyor. Başlattığı bu iş emrini mobil uygulama üzerinden doldurup gönderdiğinde yönetici bir bildirim alıyor ve doldurulmuş olan formu web uygulaması üzerinden ister kendisi kontrol edebiliyor isterse bir danışman veya teknik servise kontrol etmesi için gönderebiliyor. Yani e-baq mobil ve web uygulamayı içeren ve tesis yöneticileri ile konunun uzmanlarını bir araya getiren bir altyapıya sahip” diye konuştu.

“e-baq’ın mobil ve web uygulamalarının demo versiyonunu Ağustos ayında tamamladık” diyen Portakal, “Demonun bir üst versiyonunu ise Eylül ayında tamamlayacağız. Bu üst versiyonu şimdiden birkaç farklı tesiste kullanmak için altyapıların kurulması işlemlerine başladık. Bu çalışmalarda e-baq’ın mobil ve web uygulamaları çalışıyor durumda olacak ve anlaşma sağlanan tesisler bu uygulamayı kullanmaya başlayacaklar. Bu süreç e-baq için önemli bir müşteri deneyimi oluşturacak ve bu süreç yılsonuna kadar sürecek. Yılbaşından itibaren de yeni müşteri anlaşmalarına açık hale geleceğiz ve gelen taleplere yanıt vereceğiz” diye ekledi.

e baq 3
Akıllı Bakım Yönetimine Geçin, Zaman Tasarrufu ve Verimlilik Artışı Sağlayın!

Bakım formlarının güvenilirliği de işin en önemli bölümü

e-baq akıllı bakım yönetimi programı hayata geçirilmeden önce sürecin nasıl işlediği hakkında da bilgi veren Portakal şunları söyledi: “Biz Etik Mühendislik olarak tesislerde yangın ve can güvenliği konularında işletme danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Hizmet verdiğimiz tesislerden “Yangın korunum sistemlerinin bakım formlarını bizimle paylaşır mısınız?’ şeklinde talep geliyor. Yangın güvenliği özelinde konuşuyorum, tesisler uluslararası standartlara uygun bakım formu hazırlanması konusunda güçlük yaşıyor. Biz bugüne kadar bu ihtiyacı Excel üzerinden bakım formlarını oluşturup mail yoluyla bu formları paylaşarak gideriyorduk. Bu formlar çıktı alınıp sahada el ile dolduruluyor, ardından çıktı alınıp klasörlerde tutuluyor ya da taranıp bilgisayara kaydediliyor. Bu formların kontrol mekanizması da sağlıklı şekilde işletilemiyor. Bu durumda bazı problemlerin yaşanması da kaçınılmaz oluyor. Örneğin özellikle büyük tesisler belli dönemlerde denetime tabi tutuluyor. Bu denetimlerde ekipmanların bakım formları da talep ediliyor. İşte bu belirsizlik ve takipsizliğin olduğu bir ortamda bakım formlarına ulaşmak ve özellikle çıktı olarak klasörleyen tesisler için de bu formları paylaşmak çok güç. Bunun yanında bu bakım formlarının güvenilirliği de işin en önemli bölümü. Ekipman yerinde kontrol edildi mi, o bakım formu ekipmanın yerine gidilmeden el ile mi dolduruldu gibi bazı soru işaretleri oluşuyor. İşte tüm bu belirsizlik ve takipsizlikleri gidermek için artık e-baq var. e-baq uygulamasında ekipmanın yerine gidilip karekod okutulmadan bakım formuna ulaşılamıyor. e-baq sisteminde formun ortalama doldurulma süresi veri olarak tutuluyor. Bu ortalama süre, sisteme kayıtlı tesislerden elde edilen veriler göz önünde bulundurularak hesaplanıyor. Eğer form ortalama sürenin çok üstünde veya çok altında bir sürede dolduruluyorsa, e-baq formun doldurulmasıyla ilgili bir hata olduğunu algılıyor ve uyarı veriyor. Hem tesis yöneticileri hem denetçiler hem de teknikerler için çok faydalı bir uygulama olan e-baq’ın güvenilirliği işte tam da bu noktada kendini gösteriyor.”

e-baq’ın Etik Mühendislik’in teknokent projesi olduğunu da sözlerine ekleyen Duhan Portakal, Etik Mühendislik’in e-baq’ı bir Ar-Ge projesi olarak kabul ettirdiğini ve İstanbul Teknik Üniversitesi İTÜ ARI Teknokent bünyesinde çalışmalara devam edildiğini de belirtti.

Daha fazlasını keşfedin

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?
Uzmanlar ile Dijital Bakım Üzerine Kısa Sohbetler Serisi #4 Gökhan Ünlü
e-baq Nedir?

Bültenimize abone olun!

Tesisinizin bakım ihtiyacı akıllı bakım uygulaması e-baq avantajlarını keşfedin. İhtiyacınız olan öneriler ve pratik bilgileri takip etmek için bültene kaydolun.