İçindekiler

Tesislerde Bakım Yönetimi Nasıl Yapılır?

Kestirimci bakım şeması

İçindekiler

Tesislerde, tesis yönetiminin en önemli dinamiklerinden bir tanesi de bakım yönetimidir. Tesis stratejisini belirleyen parametrelerden biri olan bakım yönetimi ne kadar doğru bir şekilde planlanmış ise, tesis stratejisi de o denli başarılı olacaktır. Bakım yönetimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken çok sayıda faktör bulunmakta olup, doğru bir bakım yönetimi için bu faktörlerin bakım yönetimine etkisi mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bakım yönetiminin sürekli geliştirilmesi ve maliyetlerin azaltılması oldukça önemlidir

Bakım yönetimi planlamasında öncelikle bakım süreçlerinde kullanılan kavramların çok iyi şekilde anlaşılması ve bu kavramlar ışığında bakım ihtiyaçlarının ortaya konması gerekir. İhtiyaçları belirlerken özellikle ulusal ve uluslararası standartlarda çok iyi şekilde tarif edilen muayene, test ve bakım şartları takip edilmelidir. İhtiyaçlar ortaya konulduktan sonra, sorumlulukların tanımlanması ve tesis içerisinde bakım takımları oluşturulması ve ilgili sistemler için yetkili servis anlaşmalarının yapılması uygun olacaktır. Bakım takviminin de hazırlanmasını müteakip tesisin yıllık ve uzun vadeli bakım bütçeleri de ortaya konacak ve bakım planlaması genel hatlarıyla tamamlanmış olacaktır. Bakım yönetimi, bahsi geçen faktörler ile birlikte tamamlanmamakta olup, tesis yönetiminde bakım sürecinin sürekli olarak izlenmesi ve bakım süreçlerinden elde edilen verilerin doğru şekilde yorumlanarak bakım yönetiminin sürekli geliştirilmesi ve maliyetlerin azaltılması oldukça önemlidir.

Instagram post 3kestirimcibakimşemasi
Kestirimci bakım tipi özellikle ekipmanların arızaya düşme oranını azaltmak, ekipman ömrünü arttırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek için takip edilmesi gereken bakım yöntemidir

Sistem bakımlarında farklı amaca hizmet eden bakım tipleri mevcuttur. Bakım yönetiminden bağımsız olarak ekipmanın güvenilirliğini arttırmak için yapılan geliştirmeler ve bakım yönetimi kapsamında önleyici ve düzeltici bakım tipleri olmak üzere üç ana başlık altında bakım tipleri değerlendirilebilir. Önleyici bakım, ekipman arıza ihtimaline karşılık iki ayrı bakım tipine ayrılmakta, düzeltici bakım ise arızadan sonra yapılmak üzere yine iki ayrı başlığa ayrılmaktadır. Henüz arızaya geçmemiş olan ekipmanlar için yapılan ve önleyici bakım sınıfında yer alan şarta bağlı bakımlardan kestirimci bakım tipi özellikle ekipmanların arızaya düşme oranını azaltmak, ekipman ömrünü arttırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek için takip edilmesi gereken bakım yöntemidir. 

Tesislerde bakım yönetiminin sürdürülebilir olması için tesiste bakım takımlarının oluşturulması ve bakım maliyetlerinin işletme için kabul edilebilir seviyede olması gerekir. Tesislerde takım ve envanter yönetimi yaparak bakıma muhtaç envanterin bakım süreçlerinin planlanması ve bakım maliyetlerinin azaltılarak ekipman ömrünün arttırılması için kestirimci bakım yönetimine yönelik çalışmaların yapılıyor olması tesisler için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra, tesis bakım yönetiminde veri analizi yapılması ve bakım sürecinden elde edilen verilerin yorumlanmasına bağlı olarak bakım yönetiminin sürekli geliştirilmesi gerekir.

Daha fazlasını keşfedin

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) Nedir?
Uzmanlar ile Dijital Bakım Üzerine Kısa Sohbetler Serisi #4 Gökhan Ünlü
e-baq Nedir?

Bültenimize abone olun!

Tesisinizin bakım ihtiyacı akıllı bakım uygulaması e-baq avantajlarını keşfedin. İhtiyacınız olan öneriler ve pratik bilgileri takip etmek için bültene kaydolun.